Stretli ste sa už niekedy s pojmom malnutrícia?

V tomto kontexte je dôležitý tzv. nutričný skríning a manažment malnutrície, ktorý je kľúčovým krokom v starostlivosti. S cieľom znížiť dopady tohto závažného faktora ovplyvňujúceho morbiditu a mortalitu, sa naši odborníci pravidelne zameriavajú na diagnostiku nutričného stavu hospitalizovaných pacientov aj v našej nemocnici. Jedná sa o tzv. Nutričný deň, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o výžive, zlepšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, podporiť personalizovaný prístup k výžive a v neposlednom rade znížiť negatívne dopady malnutrície na zdravotné výsledky pacientov.
„V rámci tretieho ročníka tejto aktivity boli zhromažďované údaje prostredníctvom dotazníkov hodnotiacich stravovacie návyky, úbytok hmotnosti a prítomnosť rizikových faktorov malnutrície. Pacienti boli tiež vyšetrení bioimpedančnou váhou, ktorá poskytla detailné informácie o zložení tela, vrátane pomeru svalovej hmoty a telesného tuku. V prípade potreby bola v konkrétnych prípadoch zahájená nutričná intervencia,“
vysvetľuje prednosta II. Internej kliniky SZU Rooseveltovej nemocnice doc. MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD.
Nutričný deň sa každoročne uskutočňuje aj za účasti významného odborníka v oblasti nutrície doc. MUDr. Pavla Kohouta, PhD, vedúceho Centra výživy v Thomayerovej nemocnici v Prahe. Ako vždy, aj tentokrát dohliadal na celkový priebeh a lekárom i sestrám odovzdával svoje rady i skúsenosti s manažmentom malnutričného pacienta v kontexte rozličných diagnóz. Na podujatí sa pravidelne zúčastňujú aj kolegovia z iných interných kliník či oddelení a v nadväznosti usporadúvajú obdobný skríning na svojich pracoviskách. Na základe nadobudnutých údajov tak možno získať komplexný na problematiku malnutrície a jej manažmentu na Slovensku.