Od 11. júla 2022 sme zaviedli novinku v stravovaní pacientov. Mamičky po pôrode a pacientky na II. Gynekologicko-pôrodníckej klinike SZU majú možnosť doobjednať si za doplatok nadštandardné menu.
Nemocničná strava je všeobecne predmetom častej nespokojnosti pacientov, ktorá je ešte vypuklejšia u tehotných žien a mamičiek po pôrode. „Záleží nám na spokojnosti pacientok a klientok s poskytovanými službami v našej nemocnici, preto sme pre ne pripravili novinku. Majú odteraz možnosť zvoliť si menu, ktoré je zostavené s maximálnym ohľadom na ich potreby stravovania počas pobytu v nemocnici a zároveň je rozmanitejšie, ako štandardne ponúkaná strava,“ vysvetlila Miriam Lapuníková, riaditeľka nemocnice.
„Denné menu sa skladá z raňajok, desiaty, obeda, olovrantu, večere a druhej večere. Súčasťou menu sú potraviny ako losos, teľacie mäso, cuketa, kuskus, müsli, veľa zeleniny, 100% hroznová šťava, rôzne druhy kaší, atď.,“ priblížila vedúca nutričná terapeutka Ľubomíra Tósegiová z oddelenia liečebnej výživy.
Vzhľadom na výber a pestrosť vstupných surovín z ktorých sa pokrmy pripravujú, je cena menu vyššia oproti cene stravy hradenej z verejného zdravotného poistenia. Pacientky si preto doplácajú 12 € na deň.
Jedálny lístok je zostavený v tejto fáze tak, že pacientka, klientka si objednáva denné menu ako celok na niekoľko dní vopred. Jedálny lístok majú mamičky a pacientky kliniky k dispozícii na každej izbe a od pôrodnej asistentky dostanú objednávkový formulár, kde označia, na ktorý deň si menu objednávajú. Vyplnený formulár odovzdajú službukonajúcej pôrodnej asistentke.
Objednanie nadštandardnej stravy je dobrovoľné. V prípade, ak si nezvolia výber nadštandardnej stravy počas hospitalizácie, bude pacientkam poskytnutá strava hradená z verejného zdravotného poistenia, ktorá rovnako spĺňa všetky kvalitatívne nutričné požiadavky.
„Veríme, že sa táto služba stretne so záujmom. V najbližších mesiacoch by sme ju radi rozšírili aj na ďalšie oddelenia spolu s bohatším výberom jedál v ponuke nadštandardného menu,“ doplnila riaditeľka nemocnice.
Nemocničná strava je zároveň liečebnou výživou a významne ovplyvňuje liečebný proces pacienta. V nemocnici poskytujeme až 37 rôznych diét, ktoré sú prispôsobené potrebám pacientov s rôznymi ochoreniami.