Stanovisko vedenia FNSP F.D.ROOSEVELTA k medializovaným informáciám o zabezpečení služieb stravovania

Vedenie nemocnice sa rozhodlo pre realizáciu verejného obstarávania vzhľadom na nevyhovujúce priestory stravovacej prevádzky. Používané technológie boli vo veľmi zlom technickom stave (parné kotly, roboty, panvice, transportné vozíky na prepravu stravy pre pacientov na oddelenia, vzduchotechniky, elektrických rozvodov, atď.) Kontroly vykonané pracovníkmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorými boli opakovane zistené nedostatky z dôvodu dlhodobo pretrvávajúceho nevyhovujúceho stavu technologických zariadení a nedodržania teplotného reťazca hotových pokrmov spôsobeného  poškodením  tabletového systému dlhodobo používaného za hranicou životnosti ako aj nevyhovujúceho stavu skladovania potravín, poukazovali na nevyhnutnosť komplexnej rekonštrukcie.

Dovolíme si tvrdiť, že snaha zabezpečiť proces rekonštrukcie stravovacej prevádzky bola absolútne legitímna, opodstatnená a podtrhnutá snahou vedenia zabezpečiť adekvátnu liečebnú výživu pre pacientov.

D únik plynu - horák290

G únik plynu cez potrubie290P1030772 290M už odstavené sporáky290

Obr.: Stav zariadení kuchyne pred prevzatím prevádzky dodávateľom

Kontroly Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v stravovacej prevádzke

Zo strany RÚVZ boli v období od januára 2011 do júla 2012 vykonané tri kontroly 03. 07. 2012, 15. 03. 2011 a 20. 01. 2011, pričom všetky boli zamerané na dozor a kontrolu odstraňovania zistených nedostatkov pri predchádzajúcich kontrolách a bolo konštatované, že niektoré nedostatky vytýkané kontrolami neboli odstránené a pretrvávajú dlhodobo. 
Vzhľadom na nereálnosť zabezpečiť vstupnú investíciu do rekonštrukcie a modernizácie celej stravovacej prevádzky vo vlastnej réžii, ktorá bola po 30 rokoch užívania v havarijnom stave, pristúpili sme k dodávateľskému zabezpečeniu služby v celom rozsahu od projektu, cez rekonštrukciu a modernizáciu až po služby stravovania.

Prieskum trhu

V tomto čase sme zrealizovali prieskum trhu, kedy sme 20.04.2011 oslovili štyri firmy EUREST, Ltd., Kechnec, GTH CATERING a.s., Praha, PROTHERM Profesional, s.r.o., Poprad, DCCATERING s.r.o., Zvolen. Lehota na predkladanie ponúk bola do 31.05.2011, pričom ponuky predložili firmy EUREST, Ltd., Kechnec, GTH CATERING a.s., Praha, PROTHERM Profesional, s.r.o., Poprad a DORA GASTRO, a.s., Most (konzorcium firiem Protherm a Dora Gastro). Priemerná cena z ponúk na základe výsledkov prieskumu trhu bola použitá do žiadosti o súhlas na MZ SR. (predpokladaná hodnota zákazky: 11 000 000 EUR bez DPH/5 rokov).

Zabezpečenie procesu verejného obstarávania

Proces verejného obstarávania sme v tomto prípade identifikovali ako veľmi  náročný, s ktorým naši zamestnanci nemali skúsenosti, takže sme pristúpili k prieskumu trhu, pri ktorom sme oslovili firmy Euro Dotácie, a.s., Žilina, ABNKA, s.r.o., Ivanka pri Dunaji, CASTOR & POLLUX, a.s., Žilina. Spoločnosť s najnižšou cenovou ponukou bola firma Euro Dotácie, a.s., s ktorou sme aj podpísali mandátnu zmluvu. Uvedená firma podľa zmluvy bola zodpovedná za celý proces verejného obstarávania, vrátane zabezpečenia administrácie použitého postupu, odovzdanie kompletnej dokumentácie a tiež zabezpečenia nevyhnutných procesov v súlade s použitým postupom verejného obstarávania. Čím na základe zmluvy preberala kompletnú zodpovednosť za celý procesný priebeh verejného obstarávania.

Žiadosti na zriaďovateľa

Prvotná žiadosť o súhlas s realizáciou verejného obstarávania bola zaslaná na MZ SR listom zo dňa 10. júna 2011 na obdobie trvania zmluvy 5 rokov. Súhlas zo strany MZ SR bol udelený dňa 22. 07. 2011 (podpísaný Ing. Ladislav Štefanec – vedúci služobného úradu). 
Následne FNsP FDR BB dňa 14. novembra 2011 požiadala MZ SR o súhlas so zmenou dĺžky trvania zmluvného vzťahu z 5 rokov na 10 rokov vzhľadom na rozsiahly charakter a výšku nevyhnutných prvotných investícií do kompletnej modernizácie technológie a nevyhnutných stavebných úprav bola táto dĺžka trvania zmluvného vzťahu reálna vzhľadom na návratnosť vstupných finančných prostriedkov, pokiaľ nemalo dôjsť k nadmernému navýšeniu platieb za poskytovanie služieb stravovania. 
Súhlas zo strany MZ SR bol udelený dňa 01. 12. 2011 (podpísaný Ing. Ladislav Štefanec – vedúci služobného úradu) s požiadavkou na zaslanie súťažných podkladov na odsúhlasenie. 
Dňa 05. 04. 2012 bol doručený  Príkaz ministerky zdravotníctva SR č. 1/2012, ktorým boli pozastavené všetky verejné obstarávania.
V nadväznosti na tento Príkaz zaslala FNsP FDR BB  listom zo dňa 24.04.2012 Žiadosť o predbežný súhlas na realizáciu verejného obstarávania na súbor zákaziek (medzi inými aj Zabezpečenie služieb stravovania ...). Súhlas zo strany MZ SR bol udelený emailom zo dňa 25. apríla 2014 (zaslaný od Martina Senčáka – vedúceho služobného úradu)

Vyhlásenie verejného obstarávania

Nemocnica zverejnila Oznámenie o vyhlásení VO: 09.11.2012 (VVO č. 215/2012, číslo oznámenia: 13422 – KOS). Išlo o formu koncesie postupom užšej súťaže. Záujemcovia vo VO boli traja DORA Gastro Slovakia, a.s., Bratislava, Eurogastro Catering s.r.o., Olomouc, S & G spol. s r.o., Bratislava. 
Ako kritérium na vyhodnotenie ponúk bola v zmysle zákona stanovená ekonomicky najvýhodnejšia ponuka - najnižšia cena za jednotlivé druhy stravy, z hľadiska procesu bola použitá elektronická aukcia.

Úspešný uchádzač sa zaviazal investovať do rekonštrukcie

S úspešným uchádzačom spoločnosťou DORA Gastro Slovakia, a.s., Štefánikova 19 , 81105 Bratislava, bola uzatvorená zmluva 28. 10. 2013 na desať rokov v celkovej hodnote zákazky 23 254 551 EUR bez DPH na dobu trvania zmluvy po prepočítaní na počty predpokladaných vydaných jedál. Celková suma investície – rekonštrukcia a modernizácia, bola 3 747 741 EUR bez DPH, pričom v zmluve pozostáva z niekoľkých na seba nadväzujúcich etáp. Proces začal rekonštrukciou kuchyne,  pokračoval rekonštrukciu jedálne, skladov, výmenu technológie a na záver výmenu kontajnerov na rozvoz stravy a tabletového systému.
Pôvodná cena stravnej jednotky pre pacientov, v čase zabezpečovania služieb nemocnicou bola 6,30 EUR bez DPH.  V zmluve boli dohodnuté nasledujúce ceny.


                  Druh jedla                        Cena v EUR bez DPH    Cena v EUR s DPH
cena za stravu zamestnancov                           3,33                    4,00
cena za stravu pacientov – racionálna strava    8,99                     10,79
cena za stravu pacientov – diabetická strava    8,99                     10,79
cena za stravu pacientov – výživná strava        8,99                     10,79
cena za stravu pacientov – strava s obmedzením tuku    8,99       10,79
cena za stravu pacientov – ostatné typy diét                  9,05    10,86


Cena za dodanie služby  je porovnateľná s cenou varenia vo vlastnej réžii

Pri úvahách o opodstatnenosti cien je potrebné si uvedomiť, že cena stravnej jednotky v čase, keď si služby zabezpečovala nemocnica sama zohľadňuje len cenu surovín a prevádzkové náklady prípravy jedál. Nie sú v nej zahrnuté náklady na investície ani náklady na správnu réžiu. Pri zohľadnení týchto, pre cenotvorbu podstatných vstupov, by nás stávala strava 8,66 bez DPH tak, ako uvádzame v tabuľke nižšie. Teda porovnateľne s cenou, za akú nám dodáva stravu DORA Gastro Slovakia, a.s.


investícia vypočítaná zo zmluvy t celkovej hodnoty zákazky    16,12%        
Prepočet FNsP FDR BB    Cena Dora Gastro
pôvodná cena stravnej jednotky    6,30        
plus správna réžia  v roku 2013 bola SR 18,38%    7,46        
plus investícia 16,12% (naša cena bez DPH)    8,66    8,99    DG bez DPH
plus DPH 20%, teda predajná cena    10,39    10,79    DG s DPH


Na záver si dovolíme tvrdiť, že snaha zabezpečiť proces rekonštrukcie stravovacej prevádzky bola absolútne legitímna, opodstatnená a podtrhnutá snahou vedenia zabezpečiť adekvátnu liečebnú výživu pre pacientov.